Agentura BOVA: Semináře, školení, kurzy - daně, právo, účetnictví
Agentura Bova - Nakladatelství POLYGON: Odborné publikace
Agentura Bova - Nakladatelství POLYGON: Kontakty
Agentura BOVA: Semináře, školení, kurzy - daně, právo, účetnictví
Agentura Bova - Nakladatelství POLYGON: Odborné publikace
Agentura Bova - Nakladatelství POLYGON: Kontakty

Ochrana osobních údajů v praktických příkladech

JUDr. Alena Kučerová

řadu let působila na vedoucích pozicích v Úřadu pro ochranu osobních údajů, nyní je ředitelkou útvaru ochrany informací v poradenské společnosti, spoluautorka publikací „Ochrana osobních údajů v otázkách a odpovědích“ (Polygon, 2010) a „Ochrana osobních údajů v praktických příkladech“ (Polygon, 2013). Je soudním znalcem v oboru – technické obory – ochrana osob, majetku a informací.

Mgr. František Nonnemann

Úřad pro ochranu osobních údajů


Ochrana osobních údajů v praktických příkladech

I. vydání

Stran: 168

Cena: Kč 288 (včetně 10% DPH)

Objednat


 

Publikace Ochrana osobních údajů v praktických příkladech volně navazuje na předchozí úspěšnou příručku Ochrana osobních údajů v otázkách a odpovědích. Autoři využívají otázky a žádosti o konzultace, se kterými se setkávají především při své přednáškové činnosti, aby na příkladech vycházejících z aplikace ochrany osobních údajů v praxi vyložili jak zásadní principy a pravidla tohoto odvětví práva, tak i méně často využívané instituty či v praxi nezřídka opomíjené povinnosti osob, které se na zpracování osobních údajů podílejí.

Od vydání minulé publikace došlo k několika novelizacím základního právního předpisu, jenž tuto oblast upravuje a rovněž k poměrně výrazným úpravám některých dalších zákonů, které některé aspekty zpracování osobních údajů také upravují, konkrétně se jedná např. o zákon o některých službách informační společnosti upravující mj. zasílání obchodních sdělení elektronickou cestou, či o zákon o elektronických komunikacích, který nově zavedl povinnost některých správců osobních údajů oznamovat porušení ochrany osobních údajů Úřadu pro ochranu osobních údajů. Do hry vstoupil rovněž nový občanský zákoník, který, jako obecný předpis zaručující ochranu osobnosti fyzické osoby, je nutno rovněž při posuzování práv a povinností při zpracování osobních údajů zohlednit.

Publikace se zabývá jak základními pojmy a pravidly ochrany osobních údajů, setrvalými problematickými otázkami, jako je např. zpracování osobních údajů pomocí kamerových systémů, tak i uplatněním příslušné právní úpravy v případě nových technologických řešení, která jsou i v této oblasti zaváděna, jako je např. privacy by design, cloud computing či využívání tzv. fotopastí. Praktické problémy a příklady jejich řešení, kterými se publikace zabývá, se týkají zpracování osobních údajů prakticky ve všech sférách, ať už jde o oblast veřejné správy, územní samosprávy, o zpracování osobních údajů v komerčním prostředí, v oblasti bytových domů, neziskové sféře atd. Tato publikace je užitečnou pomůckou pro všechny, kdo se se zpracováním osobních údajů setkávají ať už na straně správce či zpracovatele údajů nebo z pozice toho, jehož údaje jsou předmětem zpracování.

nahoru

Nákupní košík

Nákupní košík je prázdný.

Přihlášení

Odběr novinek

Odhlásit